Nederlanse drijvende tuin in Taiwan
Persbericht van Waterarchitect: Twee Nederlanders bouwen op het Boulevard Art Festival Tainan een cradle-to-cradle drijvende tuin. Bart van Bueren en Willem van Doorn verzamelden afval dat rondzwerft in de natuur om nieuwe natuur te creëren als kunstwerk.
De tuin is opgebouwd uit afvalmaterialen. “De EPS piepschuim blokken zijn letterlijk uit het water gevist” vertelt Willem van Doorn. Samen met een groep vrijwilligers en studenten van de National Cheng Kung University (NCKU) ging hij langs de havens om dit afval op te halen. “Voor de kust liggen veel oesterkwekerijen die zijn opgebouwd uit bamboe en piepschuimblokken. Bij iedere storm breken blokken af en langzaam verpulvert dit in kleine bolletjes, maar het verdwijnt pas na honderden jaren. In de tussentijd eten vissen het op, waardoor ze ziek worden.”
Behalve piepschuimblokken is de drijvende tuin opgebouwd uit katoenen zakken en gebruikte visnetten, met hierover heen een laag aarde. Deze techniek is niet nieuw, maar geïnspireerd op de Nederlandse kunstenaar Jasper Grootveld (1932-2009). Twintig jaar geleden maakte hij al vergelijkbare tuinen in Amsterdam. Over een jaar zijn de planten op de tuin in Tainan volgroeid, in de tussentijd staat er een kunstwerk dat refereert aan de historie van de Nederlandse VOC in Taiwan.
Waterarchitect Bart van Bueren is de initiatiefnemer van dit project. Eerder ontwierp hij al het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. “Drijvend bouwen is een veel besproken onderwerp in Nederland, maar in Taiwan is het nog erg nieuw. Toch is de kans op overstromingen in Taiwan aanzienlijk groter dan in Nederland. In veel gevallen is een drijvend gebouw een verstandige oplossing. Als eerste stap in deze richting zijn we met deze drijvende tuin begonnen.” Nu wordt er onderzoek gedaan met de tuin als voorbereiding op een drijvend huis later dit jaar.
Als onderzoeker aan de NCKU werkt Van Bueren ook aan de haalbaarheid en duurzaamheid van drijvend bouwen. Tevens heeft hij in Tainan de Dutch Design Post opgericht om samenwerking met designers als Willem van Doorn mogelijk te maken. Iedere maand wordt een andere Dutch Designer uitgenodigd om samen te werken met Taiwan.
Comment