Klimaatadaptieve Olympische Spelen in 2028?
Toenemende filedruk en vertragingen, maar ook veranderingen in het klimaat vormen een bedreiging voor de welvarendheid van de Randstad. Tegen die achtergrond heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een prijsvraag uitgeschreven om te komen tot voorstellen voor de Olympische Spelen in 2028. In dat jaar hoopt Nederland opnieuw de Olympische Spelen te organiseren. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven door studenten en Young Professionals.
De ‘24 uursspelen´ van de young professionals Alida Galema en Wolter Tijben van bedrijf Infram werd als winnaar van de Innovatiechallenge 2010 uitgeroepen. Zij kwamen met het voorstel om de Olympische sporten te verspreiden over 24 uur. Het verspreiden van de sporten heeft als voordeel dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de infrastructuur en de beschikbare ruimte. Ook kwamen zij met het idee om stadions aan de rand van het water te bouwen, zodat drijvende velden kunnen worden in- en uitgeschoven.
Studenten van de Hogeschool Rotterdam kwamen met het innovatieve voorstel om een drijvend Olympisch dorp aan te leggen in het Markermeer, dat na de spelen voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. In een ander concept worden de Stadshavens van Rotterdam en de Mercuriushaven in Amsterdam als locaties gezien voor drijvende stadions en drijvende parkeerplaatsen. Meer informatie over de winnaar en de andere genomineerden is te vinden op: www.clubvanmaarsen.org
Comment