Drijvende lichtgewicht kassen
Lichte drijvende kassen nabij metropolen hebben de toekomst! Deze kassen zorgen voor meervoudig ruimtegebruik, gebruiken voornamelijk duurzame energie, en maken handig gebruik van het water (bijvoorbeeld voor transport en zelfs voor bijteelt van vissen). Hier kunt u een uitgebreid rapport downloaden over nieuwe architectuur voor kassen met lichtgewicht hoogwaardige kunststof (ETFE) als kasdek op een innovatief drijflichaam.
Ter inleiding het voorwoord door de opdrachtgevers: de directeur van het InnovatieNetwerk en de voorzitter van de Stichting Glastuinbouw Nederland.
Voorwoord
De glastuinbouw in Nederland heet met recht GLAS-tuinbouw: kwekers halen traditioneel hun neus op voor plastic kassen. Met het wapperende laagwaardige foliemateriaal zijn deze kassen ook zelden een aanwinst voor het landschap. De veelgebruikte glazen ‘Venlo-kassen’ zijn in de loop der jaren geoptimaliseerd. De modernere kassen zijn fors hoger dan hun voorgangers en hebben daardoor meer impact op de omgeving. Een omgeving die met name in het westen van het land moet woekeren met de ruimte en een gebrek heeft aan waterberging. Dat laatste is actueel om zo overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen tegen te gaan.
Dit rapport beschrijft de zoektocht naar een nieuwe architectuur van kassen: voorzien van lichtgewicht hoogwaardig kunststof (ETFE) als kasdek op een innovatief drijflichaam. De materiaaleigenschappen van ETFE laten nieuwe vormen toe, waarvan Waterarchitect van Bueren er in dit rapport een aantal op geschiktheid voor de tuinbouw onderzoekt. De trend om uit veiligheidsoverwegingen gehard glas te gebruiken verhoogt de prijs van een traditioneel kasdek, terwijl de prijs van ETFE het afgelopen jaar is gedaald. Nog altijd is ETFE in aanschaf aanzienlijk duurder dan glas maar het kan grotere overspanningen aan waardoor minder constructiemateriaal nodig is. Dubbelwandig ETFE isoleert goed, zodat er een aanzienlijke besparing op de stookkosten optreedt. Uit dit rapport vloeit dan ook de aanbeveling voort om met dubbelwandige folie efficiënte nieuwe kassen te ontwikkelen, al dan niet op een drijvende constructie. Het voordeel van ETFE boven glas is dat het onder spanning juist sterker wordt, terwijl glas breekt.
Om drijvende kassen echt tot een succes te maken, zijn innovaties nodig die de kostprijs doen dalen naar een niveau dat kan concurreren met kassen op het land. Het drijflichaam van Waterarchitect van Bueren lijkt te voldoen aan die voorwaarde, maar moet zich nog in de praktijk bewijzen.
Samen met marktpartijen willen we experimenten met nieuwe kassen en drijflichamen opzetten. Kassen die er fraai uitzien, warmte oogsten en kunnen drijven in geval van overvloedige regenval. Spreken deze doelstellingen u aan, neem dan contact met ons op!
Dr. G. Vos,
Directeur InnovatieNetwerk
Ing. N. van Ruiten,
Voorzitter Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN)
Comment