Drijvend Wonen
Op 1 april schreef Marion de Boo in de Wetenschaps-
bijlage van het NRC Handelsblad: Naarmate ons klimaat verandert en steeds natter en wisselvalliger wordt, heeft drijvend wonen onmiskenbare voordelen. Het idee roept bij veel mensen mooie visioenen op van sfeervol wonen, omringd door eendjes en kabbelende golven. „Maar daarvoor kun je net zo goed, of beter, langs de oever wonen, of in een huis op palen in het water”, zegt ontwerper Ties Rijcken. „De echte charme van drijvend wonen is vooral dat je je huis kunt verplaatsen.”
Hoezo verplaatsen?
„Om te beginnen beweegt een drijvend huis op en neer met het waterpeil. Door combinaties van waterberging en drijvend wonen wordt onze schaarse ruimte beter benut. Waterbeheerders kunnen flexibeler omgaan met het streefpeil zonder dat bewoners meteen klagen dat hun houten funderingen droogvallen. „Bovendien is het leuk dat een drijvend huis kan varen. Het wordt in de fabriek helemaal afgebouwd, zonder bouwoverlast op locatie en zonder oplopende rentelasten voor kavels die wél gekocht, maar nog niet bewoond zijn. Nederland kent een stuk of tien gespecialiseerde arkenbouwers, die mooie drijvende woningen leveren. Na gebruik kan het huis in een loods of dok worden opgeknapt en weer doorverkocht. Dat is beter voor het milieu.”
Waar leg je aan met zo’n drijvend huis?
„De Stuurgroep Experimentele Volkshuisvesting, waarik adviseur ben, heeft een drijvende nutseenheid laten ontwerpen door het bedrijf Deltasync. In zo’n nutseenheid, een soort langwerpige drijvende steiger, zijn nutsvoorzieningen zoals energievoorziening, water en riolering kant- en-klaar geïntegreerd. Rondom die steigers kunnen drijvende woningen aanleggen en meteen inpluggen op de nutsvoorzieningen.
„We hebben een high tech-ontwerp gemaakt voor een drijvend eiland, met eigen waterzuiveringsinstallaties, warmtepompen, zonnepanelen enzovoorts. Alleen een eigen drinkwaterstation bleek te hoog gegrepen. Rondom zo’n steiger kan in een week tijd een woonwijk met twintig tot dertig drijvende woningen verrijzen, en die eenheden kun je koppelen. Zo ontstaat een drijvende stad, middenin een grote waterpartij, misschien wel op het Markermeer.
„Als je meer gaat verdienen kun je je drijvende woning vervangen door een groter, mooier exemplaar. En omgekeerd kun je ook makkelijk kleiner gaan wonen
zonder dat je hoeft te verhuizen.”
En als je bent uitgekeken op de buren?
„Dan zoek je gewoon een andere waterkavel. Verplaatsbaarheid zou ook aantrekkelijk zijn voor nutsgebouwen. Denk bijvoorbeeld aan een theaterboot, die af en toe eens ergens anders aanlegt. De gemeente Zaandam heeft plannen voor een soort biblioboot, een drijvende bibliotheek. De enige beperking aan zo’n gebouw is dat het niet groter dan dertig bij zeven meter mag zijn, anders past het niet door de sluizen.”
(c) Marion de Boo en NRC Handelsblad. Bovenstaande text verscheen naar aanleiding van de voordracht van Ties Rijcken voor het Studium Generale van de TU Delft.
December 6th, 2008 at 9:30 pm
Lijkt me een fantastisch idee heb 10 jaar op kleine stalen woonboot gewoond vlakbij haarlem in de polder,fabuleus uitzicht.
Verhuisd wegens kinderen boot werd te klein,woon nu aan waal in oude smederij.
Maar een drijvend huis,eventueel verplaatsbaar,liefst energiezuinig lijkt me heaven!!Helemaal geweldig.Groeten Marijk
November 25th, 2009 at 10:47 am
Wij hebben op school een opdracht gekregen om een drijvend huis te ontwerpen. Op een punt lopen we vast, de riolering en bedrading onder water.
Wij zouden dus graag willen weten hoe u dat heeft gedaan?
Wij bedanken u vriendelijk,
Groetjes,
Fleur en Margje van het JRL in Boxtel.
November 25th, 2009 at 3:09 pm
Om de WC’s en apparaten in het drijvend huis aan te sluiten zijn de twee uiterste oplossingen: A) Een geheel zelfvoorzienende woning of C) alles aansluiten via flexibele buizen met de voorzieningen op het land. Een tussenoplossing B) is om voor een tiental huizen een gezamenlijke nutsvoorziening te bouwen. Op deze site kun je via de zoek functie meer te weten komen. Dit zijn bijvoorbeeld links voor de drie genoemde oplossingen:
A) Autarkisch wonen op water
B) Drijvende Nuts Eenheid
C) KidsTV: Kinderen willen een school op zee
Frits Schoute